Verslag Almelo 1 – Winterswijk (8 oktober 2022)

Verslag door Peter Mijneer

Opnieuw een fraaie zege voor het eerste team van Almelo. Na de ruime zege in de eerste ronde (7-1) wisten we ditmaal te winnen tegen het sterke team van Winterswijk met 5,5-2,5, een uitstekend resultaat.
We speelden met twee debutanten. Geert Kloppenburg mocht invallen en hij is dit seizoen lid geworden. Zelf ken ik Geert van al heel lang terug in de tijd, jemig, wat hebben we veel snelschaakpartijen gespeeld onderling. Geert speelde in het verleden vele jaren voor Emmen en nu dus voor ons. In de voor hem kenmerkende stijl wist hij het punt binnen te halen tegen Bert te Sligte (1756). Eerst de tegenstander een dubbelpion op f6 bezorgen en daarna profiteren van de zwakte bij zwart van pion d5 (tja, geen e6 meer mogelijk). Een mooie zege.
De andere debutant was ikzelf (Peter Mijnheer). Jarenlang lid geweest van Hardenberg, en nu na een verhuizing speel ik mee met Almelo. Ook intern en ook nog voor de SBO competitie (8tal en 4 tal), kortom, genoeg partijen voor de boeg. Deze ronde kwam ik niet verder dan remise, al waren er de nodige kansen op meer. Langzaam kreeg ik steeds wat beter spel en toen maakte in tijdnood tegenstander Arjen van Lith (2196) een blunder. Helaas hield ik me alleen maar bezig met waar ik al een tijdje mee bezig was, het winnen van een pion en vergat tactisch alert te zijn en zo een stuk mee te pakken. Maar ook nu had ik moeten winnen maar liet het in remise verzanden (verkeerde randpion en loper).
We waren trouwens begonnen met een nederlaag van Marcel Wildschut, die schrok van een dubbelaanval van Jochem Mullink (2134) en daar verkeerd op reageerde. De computer liet zien dat er een belangrijke wending in zat die tot remise had moeten leiden.
Edwin Sarink maakte remise tegen Reinhard Funke (2021). Structureel stond Edwin wat minder maar hij kreeg er zeer veel activiteit voor terug en ruimte. Op het oog een correcte remise.
Ook remise voor Ben Poelstra die niet door de verdediging wist te komen van Gerard Harbers (1857). Het leek allemaal zo mooi en kansrijk maar op het eind mocht Ben nog blij zijn met de remise want het eindspel leek verloren.
Een mooie zege was er voor Matthias Kruimer tegen Khaled Darwisch (2049). De tegenstander een pion meer in een bekende opening en dan heb je nog een paard buitenspel staan op a5. Maar de tegenstander had nog veel grotere problemen, met een loper op d3 en pion op d2, met paard op h3 en geen mogelijkheden om Lc1 en Ta1 in het spel te krijgen. Een goede partij.
Alvin Jutba had ondertussen ook zijn punt binnengehaald. Hij wist met een standaard wending in zijn opening een pion op b6 op te halen. Tegenstander Han Schuurmans (1868) kreeg met een gedekte vrijpion nog wat praktische kansen maar Alvin bleek onverbiddelijk.
Tot slot nog een goede zege van Yannic Husers die Arent Luimes (1848) wist te verschalken. Dat was een leuk pot waarbij de pionnen van wit uiteen werden gespeeld door goed spel van Yannic en later wit zelf de koningsvleugel open maakte. Niet in gevaar geweest en uitstekend en nauwkeurig het punt binnengehaald.
Zo staan we mede aan kop in 3B, dat kan zomaar een leuk seizoen worden waarbij we bovenin mee kunnen draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *