ONJK Dieren 2023 (DEEL 2)

Deel 2 van het ONJK voor het verslag! We beginnen wederom bij de hoogste categorie: de A met onze Floris Buijnsters. Tegen Arjan de Vries (1674) ging helaas de partij verloren, vervolgens een knappe remise tegen Oscar Adams (1907). Gek genoeg werd hij toen tegen de ‘bye’ ingedeeld, betekent een gratis punt! Vandaag wist hij de talentvolle 11 jarige (!) Freek Thijssen (1777) op remise te houden en ook een remise tegen Clovis Kien (1762). Morgen wacht de laatste horde tegen opnieuw Arjan de Vries, aangezien de groep niet meer normaal ingedeeld kon worden vanwege bye’s en uitgevallen spelers in een te kleine groep. Floris staat op dit moment met 4,5 uit 8 gedeeld 4e, wanneer hij morgen weet te winnen pakt hij in ieder geval een geldprijs!

Dan door naar een nieuwe groep t.o.v. vorig verslag: de B groep. Ons ‘bijna-lid’ Aron Kreijkes speelt hierin mee. Helaas kon hij door ziekte de eerste drie rondes niet spelen, maar weet hij vlammend uit de startblokken te komen. Hij begon met mooie overwinningen tegen Ruben Blokzijl (1475) en Robin van Leeuwen (1563), maar liet zich vervolgens foppen met een remise tegen Faas Heidemann (1285*). Ontstaan door een slechte opening door Aron, waarna hij een voordeel kon ontwikkelen. Later was het eindspel redelijk remiseachtig, ondanks dat het optisch niet zo leek, maar door een goede techniek in het tegenspel werd remise overeengekomen. Aron kreeg daarna enige wrok en reageerde dit af tegen David Meijboom (1377) met een waanzinnig lange, maar keurige partij. Tim van Huizen (1122*) bleek zijn geschatte rating meer dan waard en wist het Aron zelfs lastig te maken, door een rommelige partij kwam Aron goed weg met remise in een heuse jojo-partij. Morgen wacht ook voor Aron de laatste tegenstander, te weten Jungmin Lee (1455). Voor de schrijver een bekende deelnemer aan allerlei KNSB-activiteiten en deelnemer van het fantastische schaakkamp Doesburg, eerder bekend als Schaakkamp Hengelo. Hier zullen de nodige voorbereidingen wel voorbijkomen, dus aan Aron de taak om ze hierin te slim af te zijn. Mocht hij winnen, heeft hij het gepresteerd om 5 uit 6 te halen: een mooie start voor zijn carrière bij Schaakvereniging Almelo!

Dan door naar de groep met het meeste aantal deelnemers: de C groep. Vorig verslag eindigde met de beste-vriendenclash tussen Storm en Jay-Giani. Wat een titanengevecht was dit zeg,..
Een opening waarin Jay-Giani Storm wist te verrassen, hij hierin zelfs gewonnen kwam te staan, maar Jay-Giani niet meer wist hoe de laatste ‘kill’ uit te delen. Storm wist hier profijt van te maken en daarmee ook de partij te winnen. Zelfs de troost tussen deze beste vrienden bleek niet genoeg, omdat ze allebei er vol voor gingen met de nodige teleurstelling naderhand.
Toen ging Storm natuurlijk voor de volle bak. Hij wist een mooie partij te spelen tegen de hoogstgeplaatste David Madularea (1875). In een Najdorf werd een agressieve zijlijn gespeeld, waarin Storm zich comfortabeler voelde dan David. Vervolgens  kwam Storm positioneel gewonnen te staan en wist dit knap om te zetten in een winst. 5 uit 5 toen! Daarna begon de Belgische hordeloop, te beginnen met Killian de Rycke (1473). Killian was geanalyseerd en voorbereid, maar deze kwam niet goed uit de verf. Storm kwam slechte te staan in een stelling met goed paard tegen (erg) slechte loper. Verrassend genoeg werd het remiseaanbod van Storm aangenomen, hiermee kwam hij erg goed weg. Vandaag stond de jonge en talentvolle Adriaan Declerck (1466) op het menu. Ook hier kwam de voorbereiding er niet goed uit en werden lijnen verdraaid. Toch weet Storm het te presteren om stand te houden, zijn achterstand om te buigen en kansen te creëren. Adriaan besluit over te gaan op een kwaliteitsoffer, maar komt in een bijzonder nauwkeurig en moeilijk pionneneindspel terecht. Dit bleek helaas te lastig en ging hiermee ten onder. Storm stond hiermee een punt los ten opzichte van de concurrentie en kon zelfs bij winst als Nederlands Kampioen worden. De derde en laatste horde uit België was Maxim Musabayev (1756). In een nauwkeurig voorbereidde opening kwam Storm helaas al snel slecht te staan, Maxim wist hier optimaal gebruik van te maken en wist als eerste Storm te verslaan. Hij staat nu op 6,5 uit 8, op een gedeelde eerste plaats met David. Ik verwijs u naar deel 1.2 voor toelichting van de kampioenskansen, gevolgd met het verzoek om morgen met alle beschikbare mankrachten naar Dieren toe te komen en ‘onze’ Storm aan te moedigen naar het kampioenschap!!
Jay-Giani laat ook goed zien dat hij momenteel bezig is met een waanzinnige ontwikkeling, iets waar hij een aantal jaar tegenaan gelopen heeft. Zoals eerder benoemd verloor hij tegen Storm, maar de volgende tegenstander Lode de Jong (1138*) was een regelrechte schietschijf. Jay-Giani gooide alle teleurstelling en agressie in de strijd en wist zeer overtuigend te winnen door mooie samenwerking van zijn stukken. Vandaag was in de ochtendronde Jonathan Bosma (1360*) zijn tegenstander, ook onderdeel van eerdergenoemd schaakkamp. De voorbereiding was goed en beide heren wisten op een gegeven moment geen weet meer van hoe met de stelling om te gaan: remise. Nu moesten echt alle zeilen bijgezet worden voor een topklassering. Dat liet hij wederom zien tegen zijn tweede tegenstander van de dag: Jelle van Haaften (1219*). Vergis je niet in zijn lage en geschatte rating, want hij weet vriend en vijand te verrassen met erg goed schaak. Echter kwam wederom een bijzondere opening op het bord, waardoor Jelle een beetje van de leg was en vreselijk blunderde. Een dame en twee pionnen voor een loper en toren was het resultaat. Niet veel later volgde opgave en daarmee staat Jay-Giani nu op een mooie score van 5,5 uit 8. Bij winst kan hij, zoals eerder benoemd in deel 1.2, wellicht in de top 3 eindigen, maar hij speelt een erg sterk en goed toernooi waar hij nu al trots op mag zijn!
Last but not least in de C: Jayden. Ik sprak hem vanmorgen en ik citeer: ‘Dit is niet echt mijn toernooi..’
Jayden, wees gerust: dat overkomt iedereen wel eens. Dit hoort bij het groot worden, er komen betere tijden! Tegen Alex Lu (500*) werd vrij simpel gewonnen, maar daarna ontstond er helaas kortsluiting. Er werd verloren tegen eerdergenoemde Jelle van Haaften en Lavanan Ponnaiya (1299*). Tot overmaat van ramp zorgde deze schrijver en arbiter ervoor dat de score niet goed was ingevuld, leidde dit tot een verkeerd gepubliceerde indeling en dus een moeilijkere tegenstander. Omdat het al gepubliceerd was, kon het niet meer aangepast worden en moest hij tegen de Belgische Jack Vertongen (1374). Hij speelt ook een erg sterk toernooi en wist een goeie partij tegen Jayden te spelen. Hiermee verloor hij voor de derde maal op rij, in vakjargon ook wel een ‘lange rokade’ genoemd. Als je iemand deze kan aansmeren is dat extra fijn, maar omgedraaid extra zuur. Jayden was het dan ook meer dan zat en gooide al zijn talent in de strijd tegen Ayaan Ahuja (500*). Binnen afzienbare tijd was Jayden overwinnaar en ging hij toch met een lach op zijn gezicht richting zijn verblijfplaats. Morgen mag hij nog 1 keer laten zien dat hij hier echt thuis hoort (waar ik zeker van ben overtuigd!) tegen Gilead van Duuren (1063*). Bij winst eindigt hij op een keurige 50% iets waar ook hij trots op mag zijn!

Dan de laatste groep van allen: de D groep met David Formanoy. David en zijn vader hebben mij enthousiast geappt na het lezen van het eerste deel van dit verslag, inclusief partijfragmenten en analyses. Gelukkig kan ik er nu dus iets meer over vertellen! David speelt tot nu toe een prima toernooi, hoewel hij dit zelf wellicht niet zo ervaart. Met een fraaie remise tegen Nije Bloemendaal (1237) en een winst op Thao Luong (993) wist hij zijn score weer op 50% te brengen. Toen wachtte de sterke Bent Smeets (1184), voor de kenner: het broertje van Kobe die eerder dit jaar Nederlands Kampioen werd t/m 16 jaar in Almelo. Bent kende zijn theorie net iets beter dan David, wist snel een stuk te winnen en daarmee ook de partij. Ook de talentvolle Mara Madularea (594), het zusje van eerdergenoemde David Madularea, was te sterk voor David. Ook David kreeg de nodige agressie hierdoor en haalde hard uit tegen Sarah Barbier (819) en Amber Morriën (305). Tegen deze meisjes wist David gelukkig wel te winnen en staat hiermee op een score van 5,5 uit 11, nog steeds 50% dus! Morgen wacht de Belgische Tigo di Marcantonio (1206) op hem, een flinke kluif. David, geloof in jezelf, probeer altijd de beste zet te willen doen: dan komt het echt goed!

Morgen dus de apotheose van dit ONJK. Deze arbiter/schrijver vond het vandaag al spannend genoeg, voel je vrij om langs te komen in ‘Schaakstad van de zomer’ Dieren (het is nog geen uur rijden namelijk!) en moedig ‘onze kids’ aan naar de overwinning! De partijen beginnen voor de A,B en C om 09:00 en voor de D om 09:00 en 12:00. Tot morgen en weltrusten!

 

Yannic Husers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *