ONJK Dieren 2023 (DEEL 1)

Afgelopen vrijdag is in Dieren het 46e ONJK begonnen, ook wel de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen. U weet wel, dat toernooi wat zo’n 20 jaar in Twente werd georganiseerd. Onze eigen Bennie Steffens is nota bene nog penningmeester hier geweest in een grijs verleden en uw schrijver is actief geweest als chef Nevenprogramma..

Genoeg geschiedenis: we gaan weer naar het hier en nu! Voor het eerst wordt het toernooi georganiseerd in Dieren. Dit is in vele opzichten bijzonder, maar vooral omdat de organisatie maar liefst 3 (!) toernooien achter elkaar organiseert. Eerst het NK Veteranen, toen het ONK en nu dus het ONJK. Voor iedereen wat spannend dus, maar de geluiden zijn tot dusver erg positief!

Schaakvereniging Almelo is in het toernooi ook goed vertegenwoordig. Floris Buijnsters, Storm Fallaux, Jay-Giani Sapulette, Jayden Breider en David Formanoy doen mee, verspreid over verschillende leeftijdscategorieën. Floris speelt in de A (U18), Storm, Jay-Giani en Jayden in de C (U14) en David in de D (U12). Laten we eens iedereen in beeld brengen en hoe de toernooien tot nu toe verlopen!

Floris begon in ronde 1 tegen de Oekraïense Sofia Moskalets (1858). Een erg sterke speelster, die vorig jaar in het jeugdschaken voor veel opschudding zorgde met haar talent. 2 jaar terug werd ze zelfs 2e op het EK voor meisjes t/m 16. Floris begon niet prettig aan de partij, verloor snel een pion, maar wist zich nog kranig te verweren. Helaas bleek het niet genoeg en liep hij tegen een nul aan. Dat kon hij niet zomaar laten gebeuren, daarom won hij een goede partij in ronde 2 tegen Jungbin Lee (1646). In ronde 3 moest hij tegen Bent Blokland (1773), op een afstandje zag ik gebeuren dat niet alles hier even goed ging. Echter toen ik hem later in de gangen tegenkwam, was hij bijna ontdaan van het feit dat hij ook deze wist te winnen! Hiermee staat Floris op 2 uit 3 en speelt hij morgen tegen Arjan de Vries (1674). Voor de liefhebber is hij te volgen, want hij speelt op een livebord.

Dan naar de C groep. Storm, Jayden en Jay-Giani zijn allemaal hoog geplaatst in het klassement, respectievelijk 5e, 8e en 14e. We beginnen bij Storm, hij speelde in ronde 1 tegen de Belgische Yumi Peeters (1224). Dit bleek een makkelijke prooi voor Storm, want een giftige pion bleek de strop: de dame werd niet veel later ingesloten. In ronde 2 opnieuw een Belgische tegenstander, ditmaal Marrin Meert (1375). Dit bleek al een moeilijker karwei, in een lastige stelling weet Storm de dame te krijgen voor een toren en een loper die lang goed weten samen te werken. Op werkelijk prachtige wijze weet Storm zetdwang af te dwingen, waardoor de toren verloren gaat. Aanrader om nog een keer na te spelen! Met de volle buit op zak wacht in ronde 3 Max de Vreugt Pezo (1148) op hem. De zoon van grootmeester Dennis, die voor Almelo 1 ook bekend is. Laat je niet beïnvloeden door zijn te lage rating, want kwalitatief speelt hij erg sterk. Dat bleek gisteren ook wel, want beide heren gingen als leeuwen tekeer tegen elkaar. Een complex middenspel met veel pionnen en voor beiden 2 paarden mondt uit in een dame-eindspel met twee pionnen meer voor Storm. Zelfs op hoog niveau kan dit nog uitmondden in remise, maar na een waanzinnig gevecht van maar liefst 4,5 uur (!) weet Storm ook deze te winnen en staat hij op 3 uit 3!
Nu de beurt aan Jay-Giani. Ronde 1 was hij ingedeeld tegen Gilead van Duuren (1063). Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer goed weet wat er hier gebeurde, maar het staat me bij dat Jay-Giani vrij snel een stuk wist te winnen en daarmee ook het punt. Ronde 2 was al een stuk lastiger tegen de Belgische Mattijs Duthoi (500*). Een geschatte rating, vaak de gevaarlijkste spelers. Erg lang ging het gelijk op en bood Mattijs veel weerstand met vele trucs in de stelling. Pas diep in het eindspel wist de sterke loper van Jay-Giani het overwicht te brengen, een h-pion te laten promoveren en daarmee ook het paard en het punt. Ronde 3 was een vrij bijzondere: hij speelde tegen de Belgische Nathan Lejzerowicz (1296). Nathan mocht vanwege geloofsovertuigingen niet noteren en de klok bedienen. Het gevolg is dat uw schrijver en tevens arbiter van dienst (voor een FA norm) functioneerde als assistent bij het indrukken van de klok en het noteren. Een unieke ervaring voor zowel speler als arbiter! Er werd vrij rap gespeeld, wat leidde tot de handigheid van Jay-Giani. Hij trok de trucendoos open na een onhandige aanpak van Nathan en wist vrij snel een stuk te winnen. Vervolgens was het een koud kunstje en werd er zelfs doorgespeeld tot mat. Jay-Giani staat ook op 3 uit 3 hiermee! Daarom ging ik eerst het verslag van deze twee heren maken, want morgen spelen ze ook nog eens tegen elkaar! De clash tussen deze twee beste vrienden is ook live te volgen..
Natuurlijk mogen we hiermee Jayden niet laten ondersneeuwen! Jayden speelde in ronde 1 tegen Dominick Burger (1159*). Op afstand leek het bijna een gevecht tussen twee kemphanen, want de stukken werden hard gezet en de klok hard ingedrukt. Jayden kennen we gelukkig wel anders en hij wist op fraaie wijze het punt binnen te halen met wat pionnen extra. In ronde 2 wachtte Aaron Zootjes (1314*). Aaron komt uit Zeeland en hebben we eerder dit jaar al mogen verwelkomen bij het NJSK in Almelo. Jayden kwam goed uit de startblokken, misschien wel iets te goed. Daardoor werd het wellicht wat nonchalant van beide heren, want pardoes werd er een volle toren geblunderd in een combinatie. Erg zonde, want Jayden speelde deze partij erg goed! Ronde 3 was Eli Alia Jorritsma (1244) de tegenstander. Ook geen makkelijke kluif, want de speelstijl van Eli Alia is vrij stug en solide, moeilijk door te komen dus! Ergens in het middenspel wist Eli Alia handig om te gaan met een ietwat onhandige aanpak van Jayden en won hiermee een stuk. Maar wij kennen Jayden beter, die geeft nooit zomaar op! Veel vechtlust en een hoop techniek wist hem gelukkig nog een remise op te leveren, wat hem hiermee op 50% brengt: 1,5 uit 3. Morgen mag hij het opnemen tegen Alex Lu (500*). De rustdag zal hem vast de nodige energie opleveren om er vol tegenaan te gaan!

Last but nog least: David! Wat info vooraf: David speelt 13 rondes ten opzichte van de andere heren die 9 rondes spelen. Dit levert ook een ander tijdschema op en is de speelzaal afgesloten door een groot scherm. Ik moet dan ook bekennen dat ik niet alles heb kunnen volgen en inhoudelijk niet zoveel kan vertellen als bij de andere heren. In ronde 1 begon hij tegen Bram ten Dam (1416). Dit was net een maatje te groot voor David en leverde hem een verlies op. Ook David heeft een goeie ruggengraat en wist zich snel te herpakken met een punt tegen de Belgische Victor Coorevits (300*). Over ronde 3 kan ik gelukkig iets meer vertellen, want het staat me bij dat David een lange partij had tegen de Belgische Senne Meert (1102). Beide spelers hadden nog 2 torens en een pion, wat normaal gesproken in remise moet eindigen, maar David maakte ergens een ongelukkige fout en verloor. Daarna was de derde ronde van die dag net iets teveel van het goede en verloor hij ook van Evan Los (1386). Tussenstand voor David is nu 1 uit 4 en mag morgen proberen om dit op te schroeven tegen Senne Hulsebosch (300*). Laatste sidenote: bijna-lid Aron Kreijkes begint morgen ook aan het ONJK in de B groep (U16). Zijn tegenstander is Ruben Blokzijn (1475). Succes Aron!

Uiteraard is er ook nog ruimte voor vermaak, want de heren wisten zich gisteravond goed te vermaken bij het 7e ONJK Teamsnelschaaktoernooi. Een uniek format, want er wordt 5 tegen 5 gespeeld. Storm, Jayden en Jay-Giani waren samen met vrienden Vadim van Kuijk, Kiri Arnold en Victor Brorens het team ‘6-0′. David speelde samen met een aantal Bertholee’s en CM Rembrandt Bruil als ‘Berthonoy’. Laatstgenoemde team kwam net 1 matchpunt tekort om door te gaan naar de knock-outfase. Team ‘6-0’ wist dit wel te lukken. In de kwartfinale was ‘Schaken = Love’ de tegenstander, gevormd door deelnemers uit de U25 groep. Ook oud-lid en goede vriend van de club Levi Nies was hier onderdeel van. Met een kleine marge werd gewonnen met 3-2 en gingen ze door naar de halve finale. ‘Team zonder Abel’ bleek ook zonder Abel een flinke maat te groot, want de Belgen wisten met 4-1 te winnen. Gelukkig was er ook nog een wedstrijd om de 3e plaats, deze werd overtuigend gewonnen met 4-1 tegen ‘Jungbin, houd je mond!’ De vraag is of dat ook nog gaat lukken..

Genoeg getypt en genoeg verteld. Vandaag is dus de rustdag. Op het programma staat vandaag nog ‘Levend Schaken’ en een simultaan tegen schaaklegende Jan Timman. Morgen weer nieuwe partijen voor de Almeloërs en een enthousiaste arbiter. Voor de livepartijen kun je kijken op onjk.schaken.nl 

Kom vooral langs, moedig de jongens aan en help ze hun doelstellingen te halen met een mooie eindklassering!

 

Yannic Husers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *